Making The World Work Better For All

Cardano is a blockchain platform for changemakers, innovators, and visionaries, with the tools and technologies required to create possibility for the many, as well as the few, and bring about positive global change.

Giới thiệu chung về Cardano

Charles_Hoskinson
Nhà sáng lậpCharles Hoskinson
Đội ngũ phát triểnCardano Foundation, IOHK, EMURGO
Công bố lần đầu27 September 2017
Stable release1.27.0 / 13 May 2021
Trạng tháiĐang hoạt động
Ngôn ngũ lập trìnhHaskell
Hệ thống vận hànhCross-platform
LoạiDistributed computing
LicenseApache License
Active hosts2,486
Websitecardano.org

Thông tin cơ bản về ADA Coin

Token Metric

 • Ticker: ADA.
 • Blockchain: Cardano.
 • Consensus: Proof of Stake (PoS).
 • Algorithm: Ouroboros.
 • Token Type: Coin.
 • Contract: 0x3EE2200Efb3400fAbB9AacF31297cBdD1d435D47
 • Block time: 20 giây.
 • Smallest unit: 10^-5 ADA.
 • Transaction Time: 250 TPS.
 • Total Supply: 45,000,000,000 ADA.
 • Circulating Supply: 32,140,000,000 ADA.

Token Allocation

 • ADA Team, Investors: 11.22%
 • ICO: 58.16%
 • Staking rewards: 30.61%

Quá trình gọi vốn

Quá trình phân phối ADA được tiến hành từ 09/2015 và kết thúc vào tháng 01/2017  với gần 26 tỷ ADA đã được bán sau 4 đợt, tổng số tiền gọi được lên đến ~63 triệu USD.

Trong đó:

 • 94.45%: được mua bởi nhà đầu tư Nhật Bản.
 • 2.56%: được mua bởi nhà đầu tư Hàn Quốc.
 • 2.39%: được mua bởi nhà đầu tư Trung Quốc và các nước khác.

Mua Cardano (ADA) ở đâu?

Binance – Binance là nền tảng sàn giao dịch tốt nhất cho người dùng tại Việt Nam, Canada, Úc, Singapore, Vương quốc Anh và đa số các nước trên thế giới.

Tuy nhiên cư dân Hoa Kỳ bị cấm sử dụng nhiều mã thông báo trên nền tảng này. Kraken : nếu Binance bị cấm sử dụng thì Kraken sẽ là lựa chọn tốt nhất cho cư dân Hoa Kỳ.

Bạn có thể mua đồng ADA trên sàn Binance bằng các cặp giao dịch ADA/BTC, ADA/ETH, ADA/BNB, ADA/USDT, ADA/BUSD

Các đối tác của Cardano

 

Một cơ quan tiêu chuẩn độc lập có trụ sở tại Thụy Sĩ với trách nhiệm chính là theo dõi, giám sát sự phát triển của Cardano và hệ sinh thái của nó. Quỹ Cardano hoạt động để thúc đẩy việc áp dụng, định hình quản trị blockchain, thiết lập các tiêu chuẩn thương mại và hỗ trợ cộng đồng người dùng Cardano.

iohk

 

Đây là công ty công nghệ và kỹ thuật được ký hợp đồng thiết kế, xây dựng và duy trì nền tảng Cardano. Được thành lập bởi Charles Hoskinson và Jeremy Wood, IOHK cam kết đổi mới thông qua đánh giá khoa học ngang hàng nghiêm ngặt và các tiêu chuẩn đảm bảo cao nhất trong phát triển phần mềm.

 

EMURGO là chi nhánh doanh nghiệp của Cardano, hoạt động để thúc đẩy nền tảng thông qua các dự án thương mại. EMURGO phát triển, hỗ trợ và ươm mầm các cơ hội thương mại và giúp tích hợp các doanh nghiệp vào hệ thống blockchain phi tập trung của Cardano.

Cardano là gì?

Cardano là một nền tảng blockchain cộng đồng (public blockchain) sử dụng cơ chế đồng thuận bằng chứng về cổ phần (proof-of-stake algorithm) với thuật toán Ouroboros và mã nguồn mở (open-source): nền tảng đầu tiên được thành lập dựa trên nghiên cứu được đánh giá thông qua các chuyên gia (peer-reviewed) và được phát triển thông qua các phương pháp dựa trên bằng chứng (evidence-based methods). Nó kết hợp các công nghệ tiên phong để cung cấp bảo mật và tính bền vững có một không hai cho các ứng dụng, hệ thống và xã hội phi tập trung. Cardano có thể tạo điều kiện cho các giao dịch ngang hàng với tiền điện tử nội bộ của nó là ADA (ADA coin).

Với một đội ngũ kỹ sư hàng đầu, Cardano tồn tại để phân phối lại quyền lực từ các cấu trúc không thể đếm được (unaccountable structures) đến những đối tượng có tiếng nói nhỏ bé là các cá nhân. Cardano cũng là một lực lượng kết nối  các nguồn lực cho sự thay đổi và tiến bộ tích cực.

Cardano được thành lập vào năm 2015 bởi người đồng sáng lập Ethereum Charles Hoskinson, cho tới năm 2017, Cardano đã chính thức được trình làng và đã gọi vốn thành công 60 triệu đô qua hình thức ICO. Sự phát triển của dự án được theo dõi và giám sát bởi Quỹ Cardano có trụ sở tại Zug, Thụy Sĩ.

Cardano là một nền tảng blockchain phi tập trung thế hệ thứ ba (Blockchain 3.0) được thiết kế để trở thành một giải pháp thay thế hiệu quả hơn cho proof-of-work (PoW) của Bitcoin (Blockchain 1.0) và Ethereum (Blockchain 2.0).

Blockchain này được lấy cảm hứng từ vị thần Gerolamo Cardano của Ý thế kỷ 16. Mã token ADA gốc của Cardano được đặt theo tên của nhà toán học thế kỷ 19 Ada Lovelace, người được coi là lập trình viên máy tính đầu tiên trên thế giới.

Những lợi ích mà Cardano mang lại

Cardano khôi phục niềm tin cho các hệ thống toàn cầu – tạo ra, thông qua khoa học, một nền tảng an toàn, minh bạch và bền vững hơn cho các cá nhân để giao dịch và trao đổi, cho các hệ thống để quản trị và cho các doanh nghiệp để phát triển.

Cardano mang đến một tiêu chuẩn mới trong công nghệ – cởi mở và toàn diện – để thách thức cái cũ và kích hoạt một kỷ nguyên mới của sự bền vững, phân phối toàn cầu và đổi mới.

Lịch sử hình thành và phát triển

Cardano được tài trợ thông qua một đợt chào bán tiền xu ban đầu (ICO – initial coin offering). Đồng tiền này ra mắt với vốn hóa thị trường là 600 triệu đô la. Đến cuối năm 2017, nó có vốn hóa thị trường là 10 tỷ đô la và đạt giá trị 33 tỷ đô la trong một thời gian ngắn vào năm 2018 trước đợt suy giảm chung của thị trường tiền điện tử và đã giảm giá trị xuống còn 10 tỷ đô la. Theo Mashable, Cardano tuyên bố rằng nó giải quyết các vấn đề hiện có trong thị trường tiền điện tử: chủ yếu là Bitcoin quá chậm và không linh hoạt, và Ethereum không an toàn hoặc vấn đề về mở rộng.

IOHK đã hợp tác với các trường đại học để nghiên cứu blockchain. Năm 2017, IOHK đã giúp Đại học Edinburgh ra mắt Phòng thí nghiệm Công nghệ Blockchain. Năm 2020, IOHK đã quyên góp 500.000 đô la ADA cho Đại học Wyoming để hỗ trợ phát triển công nghệ blockchain.

Năm 2019, Bộ Giáo dục Georgia đã ký một biên bản ghi nhớ với Đại học Tự do Tbilisi để sử dụng Cardano và Atala để xây dựng một hệ thống xác minh chứng chỉ cho Georgia.

Vào năm 2019, nhà sản xuất giày dép New Balance đã công bố một chương trình thí điểm trên blockchain Cardano để theo dõi tính xác thực của đôi giày bóng rổ mới nhất của mình.

IOHK đã công bố quan hệ đối tác với chính phủ Ethiopia vào năm 2018 để triển khai công nghệ của họ trong nhiều ngành công nghiệp trên khắp đất nước.

Vào tháng 4 năm 2021, IOHK và Bộ Giáo dục Ethiopia đã công bố kế hoạch ra mắt một hệ thống nhận dạng và lưu giữ hồ sơ trên Cardano cho năm triệu sinh viên của đất nước.

Mục đích

Một nền tảng được xây dựng cho một tương lai bền vững, để giúp mọi người làm việc tốt hơn với nhau, tin tưởng lẫn nhau và xây dựng các giải pháp toàn cầu cho các vấn đề toàn cầu.

Cardano là một ngã ba trên đường. Nó đưa chúng ta từ nơi chúng ta đã đến nơi chúng ta được định sẵn để đi: một xã hội toàn cầu an toàn, minh bạch và công bằng, và phục vụ nhiều người cũng như một số ít. Giống như các cuộc cách mạng công nghệ đã đến trước đây, nó cung cấp một khuôn mẫu mới về cách chúng ta làm việc, tương tác và tạo ra, với tư cách cá nhân, doanh nghiệp và xã hội.

Cardano bắt đầu với một tầm nhìn về một thế giới không có trung gian, trong đó quyền lực không được kiểm soát bởi một số ít người, mà bởi nhiều người được trao quyền. Trong thế giới này, các cá nhân có quyền kiểm soát dữ liệu của họ và cách họ tương tác và giao dịch. Các doanh nghiệp có cơ hội phát triển độc lập với các cấu trúc quyền lực độc quyền và quan liêu. Các xã hội có thể theo đuổi nền dân chủ thực sự: tự trị, công bằng và có trách nhiệm. Đó là một thế giới được thực hiện bởi Cardano.

Nền tảng công nghệ của Cardano là gì?

Atypically, Cardano does not have a white paper. Instead, it uses design principles intended to overcome issues faced by other cryptocurrencies such as scalability, interoperability, and regulatory compliance.[12]

Cardano uses a proof-of-stake protocol named Ouroboros;[13] this is in contrast to Bitcoin and Ethereum, which use proof-of-work protocols.[14] Proof-of-stake blockchains use significantly less energy than proof-of-work chains.[14] In February 2021, Hoskinson estimated the Cardano network used 6 GWh annually, less than 0.01% of the 110.53 TWh used by the Bitcoin network as estimated by the University of Cambridge.[15][16] Cardano reached a market cap of $77 billion in May 2021 and was solidified its position as the biggest proof-of-stake cryptocurrency.[17][18]

Within the Cardano platform, Ada exists on the settlement layer. This layer is similar to Bitcoin and keeps track of transactions. The second layer is the computation layer. This layer is designed to be similar to Ethereum, enabling smart contracts and applications to run on the platform.[19]

Cardano expects to implement decentralized finance (DeFi) services on September 12 2021, including an upgrade to enable smart contracts and the ability to build decentralized applications (DApps). Also included is Plutus, a Turing-complete smart contract language written in Haskell, and a specialised smart contract language, Marlowe, designed for non-programmers in the financial sector. Cardano’s smart contract languages allow developers to run end-to-end tests on their program without leaving the integrated development environment or deploying their code.[20][21]

Holders of Cardano can stake their Ada to receive interest on their investment through so-called epoch payments.[22]

Cardano brings a new standard in technology – open and inclusive – to challenge the old and activate a new age of sustainable, globally-distributed innovation. From the incremental to global, Cardano improves how we interact, transact, and create – and ultimately operate as a global society. Cardano is a blockchain platform built on the groundbreaking Ouroboros proof-of-stake consensus protocol, and developed using the Haskell programming language: a functional programming language that enables Cardano to pursue evidence-based development, for unparalleled security and stability. Technology realized through evidence-based science Our technology is underpinned by research. We have redefined what it means to create a global software platform through scientific methods. We have not compromised on our belief, or in our approach. To build a better future – secure, sustainable, and governable by the many – we have taken the road less traveled. The result of our efforts is a blockchain platform unparalleled in its capability and performance, and which is truly able to support global applications, systems, and real-life business use cases.

Research

Pioneering tech begins with groundbreaking research. Cardano began with and has grown through research. Before any technology we integrate is developed, it is specified. And before it is specified, it is researched. That research is peer-reviewed – a unique achievement for a blockchain platform – so that our ideas may be challenged before they are validated. To build a lasting future, we’ve ensured the durability and stability of every building block Our research – led by leading academics – explores philosophy, sociology, behavior, and game theory. To achieve each outcome, we consider the minutiae of possibilities: the variables that often go unconsidered, but which may ultimately impact the integrity and sustainability of a global, decentralized platform. We take nothing for granted.

Opportunity

The staging point for every new opportunity. Empower your business through Cardano, and discover the future of technology Cardano provides the template and toolset to a new age of innovation. It introduces leading-edge technologies, models, and methodologies to help individuals, developers, and enterprises discover a new possible, realize change, and enrich their lives. Blockchain technology holds the answer to a number of legacy challenges, whether financial, societal, or technological. It disintermediates essential relationships, and redistributes power to alleviate costly dependencies, restrictive paradigms, and inefficient systems of transaction and exchange. Cardano is a realization of this potential. It is a platform with the security, privacy sustainability, and performance standards required to accelerate the mass adoption of the technology, and support a lasting ecosystem. Cardano powers new, more secure, and globally scalable solutions. Its technology is continuously improved upon through evidence-based development methods, and guided by a democratic voting system, in which every member has a voice. The opportunity of Cardano is adaptable to your use case. It is an opportunity that creates other opportunities, continuously. Imagine better. Think bigger. Create change

Ứng dụng của Cardano

Giáo dục

Bán lẻ

Nông nghiệp

Chính phủ

Tài chính

Sức khỏe

Hệ sinh thái công nghệ vận hành trên Cardano

cardano-ecosystem-2021

Thông tin tham khảo

 1.  “Releases – input-output-hk/cardano-sl”. Retrieved 28 October 2020 – via GitHub.
 2. ^ “Releases – input-output-hk/cardano-node”. Retrieved 14 May 2021 – via GitHub.
 3. ^ “Cardano PoolTool”pooltool.io. Retrieved 14 May 2021.
 4. ^ “Die Grundlagen der Cardano-Kryptowährung”hamburg-magazin.de (in German). 26 June 2020. Retrieved 2 July 2020.
 5. ^ “Bitcoin’s Smaller Cousins”Bloomberg L.P. 20 December 2017. Archived from the original on 26 June 2018. Retrieved 25 December 2018Cardano, backed by the Zug, Switzerland-based Cardano Foundation, is a decentralized public blockchain that aims to protect user privacy, while also allowing for regulation
 6. ^ “ZUG: Ex-Tezos-Mann geht zu Cardano”luzernerzeitung.ch (in German). Luzerner Zeitung. 20 February 2018. Retrieved 7 July 2020.
 7. ^ “What is Cardano? The ‘green’ crypto that hopes to surpass the tech giants”The Independent. 18 May 2021. Retrieved 22 August 2021.
 8. ^ “Ethereum Cofounder Says Blockchain Presents ‘Governance CrisisFortune. Retrieved 1 April 2020.
 9. ^ “ICOs explained”CNBC. 6 October 2017. Retrieved 25 December 2018ethereum co-founder Charles Hoskinson says it has become increasingly more challenging to regulate this new asset class” and “ICO market could crash
 10. Jump up to:a b Au-Yeung, Angel (7 February 2018). “A Fight Over Ethereum Led A Cofounder To Even Greater Crypto Wealth”Forbes Magazine. Retrieved 12 July 2020IOHK’s key project: Cardano, a public blockchain and smart-contract platform which hosts the Ada cryptocurrency.
 11. ^ “What is Ada?”. Retrieved 23 October 2020.
 12. ^ “The Blockchain Galaxy A comprehensive research on distributed ledger technologies”(PDF)Deloitte. 6 May 2020. Retrieved 29 October 2020The distinctive feature of Cardano is its “research-first” approach to design.
 13. ^ Badertscher, Christian; Gaži, Peter; Kiayias, Aggelos; Russell, Alexander; Zikas, Vassilis (15 January 2018). “Ouroboros Genesis: Composable Proof-of-Stake Blockchains with Dynamic Availability”Proceedings of the 2018 ACM SIGSAC Conference on Computer and Communications Security. CCS ’18. Toronto, Canada: Association for Computing Machinery: 913–930. doi:10.1145/3243734.3243848hdl:20.500.11820/7f97233f-23d4-4568-87bc-254875f7a34cISBN 978-1-4503-5693-0S2CID 44109228.
 14. Jump up to:a b Volpicelli, Gian M. “A blockchain tweak could fix crypto’s colossal energy problem”Wired UKISSN 1357-0978. Retrieved 13 May 2021.
 15. ^ “Bitcoin’s wild ride renews worries about its massive carbon footprint”CNBC. 9 February 2021. Retrieved 13 February 2021Bitcoin has a carbon footprint comparable to that of New Zealand
 16. ^ Ponciano, Jonathan. “Cardano Surges During $300 Billion Crypto Crash As Musk Eyes Sustainable Bitcoin Alternatives”Forbes. Retrieved 13 May 2021.

 17. “What is Cardano? The ‘green’ crypto that hopes to surpass the tech giants”The Independent. 18 May 2021. Retrieved 6 June 2021.

18. ^ “Cryptocurrency goes green: Could ‘proof of stake’ offer a solution to energy concerns?”NBC News. Retrieved 6 June 2021.

19. ^ Jump up to:a b “Cardano: a rising cryptocurrency”Mashable. 24 February 2018. Retrieved 25 December 2018Cardano claims it will solve most of the issues that plague well-established cryptocurrencies such as Bitcoin and Ethereum

20. ^ “Say Hello to IOHK’s New Cardano Blockchain Tools, Plutus and Marlowe”Crowdfund Insider. 11 December 2018. Retrieved 18 February 2019Where programming Ethereum requires coding in two languages, Solidity for the on-chain code and Javascript for the off-chain parts, and other systems suffer a similar split, Plutus is the only system that provides an integrated language for both, based on Haskell

21. ^ Emma Newbery (2021) “Why Cardano Could Be an ‘Ethereum Killer’”, The Motley Fool, July 2. https://www.fool.com/the-ascent/cryptocurrency/articles/why-cardano-could-be-an-ethereum-killer/

22. ^ pool), Cardanians io (CRDNS (14 May 2021). “Cardano Staking: Practical Information”Medium. Retrieved 22 August 2021.

23. ^ “Cryptocurrencies and blockchain” (PDF)European Parliament. July 2018. Retrieved 29 October 2020What distinguishes Cardano from Ethereum, and from many other cryptocurrencies, is that it is (one of the first) blockchain projects to be developed and designed from a scientific philosophy by a team of leading academics and engineers

24. ^ “Beyond Bitcoin – IOHK and University of Edinburgh establish Blockchain Technology Laboratory”The University of Edinburgh. Retrieved 31 March 2020.

25. ^ “IOHK and University of Edinburgh establish Blockchain Technology Laboratory”finextra.com. Retrieved 25 October 2020.

26. ^ “The University of Edinburgh is launching a blockchain research lab with one of the cofounders of Ethereum”www.insider.com. Retrieved 25 October 2020.

27. ^ “UW Receives $500,000 Gift in Ada Cryptocurrency from IOHK”www.uwyo.edu. Retrieved 25 October 2020.

28. ^ “Ministry of Education signs deal with Cardano Atala”Forbes Georgia. 17 June 2019. Retrieved 27 March 2020.

29. ^ “Sneakers meet the blockchain in New Balance shoe authenticity pilot”SiliconANGLE. 17 October 2019. Retrieved 28 March 2020.

30. ^ Phillips, Ruari (11 June 2018). “Ethiopian government-Cardano Technology team up on blockchain”East African Business Week. Retrieved 27 March 2020.

31. ^ Sorkin, Andrew Ross; Karaian, Jason; Kessler, Sarah; Merced, Michael J. de la; Hirsch, Lauren; Livni, Ephrat (27 April 2021). “Tesla Makes Money (Including From Selling Cars)”The New York TimesISSN 0362-4331. Retrieved 28 April 2021.